Google My Business

     Telefon  +48 793 628 555

   Email Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Jakie artykuły wymagają stosowania agregatu podczas ich transportu?

Agregat chłodniczy jest urządzeniem niezbędnym podczas transportu żywności i leków, które muszą być przechowywane w odpowiednio niskiej lub wysokiej temperaturze w czasie całego łańcucha dostaw, czyli magazynowania i transportowania.

Chłodnie to pojazdy wyposażone w sprzęt pozwalający na zachowanie zadanej temperatury w powierzchni ładunkowej. Są to:

  • Pojazdy izotermiczne – niską temperaturę utrzymuje się dzięki dobrze zaizolowanym ścianom.
  • Pojazdy chłodnicze – dobrze zaizolowane pojazdy wyposażone w system chłodzenia mechanicznego, dzięki czemu możliwe jest nie tylko obniżenie temperatury, ale także utrzymanie jej przez odpowiednio długi czas. Za chłodzenie odpowiada agregat sprężarkowy.
  • Lodownie – pojazdy dostosowane do przewozu produktów wymagających ujemnych temperatur poniżej -18st.C.

W chłodniach możliwe jest podzielenie przestrzeni ładunkowej na strefy, w których mogą panować różne warunki temperaturowe. Agregaty chłodnicze Konvektaenergooszczędne i kompaktowe. Gwarantują zatem niskie koszty eksploatacji i nie zajmują cennej przestrzeni ładunkowej.

Transport chłodniczy

W agregacie chłodniczym zachodzą następujące po sobie procesy parowania i skraplania. Agregat wytwarza określoną temperaturę poprzez czynnik chłodzący, który jest niejako transporterem ciepła w układzie sprężarkowym. Tym medium jest zazwyczaj mieszanina gazów o bardzo niskich parametrach parowania nazywana czynnikiem chłodniczym, kiedyś popularnie freonem. Agregaty chłodnicze muszą być dostosowane do specyfiki przewożonych ładunków i zapewniać optymalne warunki w czasie transportu. Agregat ma przede wszystkim podtrzymywać zadaną temperaturę ładunku, a nie schładzać towar na żądanie, dlatego produkty przed załadunkiem powinny być odpowiednio przygotowane, czyli wstępnie schłodzone.

Chłodnie są wymagane przy przewożeniu niektórych grup towarów spożywczych, czyli nabiału, owoców, warzyw, owoców morza, mięs oraz niektórych wyrobów cukierniczych i napojów, jak również do przewozu leków czy wyrobów chemicznych. Niskie temperatury wymagane są także przy transporcie szczepionek i materiałów biologicznych.

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies. Szczegóły w naszej Polityce prywatności.
Kliknij "Zgadzam się", aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.